Bronkhorst

Hoe pompregeling onze huishoudelijke producten kleurrijk maakt

7 Juni, 2022 Ron Tietge
pomp regeling met flowmeters

Gebruik van flowregeling

Grote huishoudbedrijven over de hele wereld gebruiken vloeibare kleurstoffen (verf) om kleur aan hun producten toe te voegen. Deze kleurstoffen zijn zeer geconcentreerd en vaak is slechts een kleine hoeveelheid nodig om het eindproduct de gewenste kleur te geven.
Zij voegen niets toe aan de reinigende eigenschappen; het product wordt er echter aantrekkelijker door en het zal helpen een bepaald merk te herkennen.

Vooral de grote merken hechten veel waarde aan een consistente kleuring van hun eindproducten. Daarom is herhaalbaarheid van groot belang, om er zeker van te zijn dat er geen kleurverschil is tussen de flacons in de rekken. Een ander belangrijk kenmerk is nauwkeurigheid. Aangezien de kleurstoffen over het algemeen vrij duur zijn, is het heel wenselijk zo weinig mogelijk te doseren voor een optimaal effect. Hoe nauwkeuriger de dosering, hoe minder kleurstof zal worden gebruikt, zodat verspilling tot een minimum wordt beperkt.

Wat zou een geschikte manier zijn om deze vloeibare kleurstoffen te doseren?

De eerste oplossing die in gedachten komt is het gebruik van een pomp om de kleurstof te doseren. Dit is echter geen erg nauwkeurige manier van doseren, althans niet voor deze toepassing. Om de nauwkeurigheid te verbeteren is het een alternatief om de pomp te combineren met een flowmeter, bijvoorbeeld een Coriolis-massflow instrument of een ultrasoon volume flowinstrument, om de flow van de pomp te regelen.

In veel gevallen zal een PLC worden gebruikt om het toerental van de pomp te regelen, gebaseerd op het meetsignaal van de flowmeter. Dit is al een grote verbetering ten opzichte van het gebruik van alleen een stand-alone pomp. Maar er is een nog betere manier om uw proces te optimaliseren: de flowmeter de pomp laten regelen met de krachtige, ingebouwde PID-regelaar. 

Wat is uw voordeel bij pompregeling?

Wij hebben Coriolis- en ultrasone flowinstrumenten in ons assortiment met een ingebouwde PID-regelaar. U kunt op verschillende manieren profiteren van deze geïntegreerde PID-regelaar:

Een groot voordeel, naast het feit dat hij zeer compact is, is dat deze opstelling een zogenaamd 'closed loop' systeem is. De flow zal onmiddellijk worden gecorrigeerd als er een verandering in de tegendruk optreedt. De pomp zal vrijwel onmiddellijk sneller of langzamer gaan draaien, waardoor de vereiste nauwkeurigheid gehandhaafd blijft.
Bovendien draait de pomp uiterst stabiel op een gematigd toerental, waardoor de slijtage afneemt en de levensduur toeneemt. Dit resulteert in minder stilstand van productieapparatuur en dus een besparing op kostbare productietijd en -kosten.

Een ander voordeel van onze ultrasone en Coriolis-instrumenten is dat de meting onafhankelijk is van de vloeistofeigenschappen. Dit betekent dat herkalibratie of het werken met conversiefactoren overbodig is, wat u, nogmaals, tijd en geld bespaart.



 

Ultrasoon instrument met pomp regelingl

Pompregeling bij lage flow

In ons voorbeeld van het doseren van vloeibare kleurstoffen zorgt een (ultra) lage flow Coriolis-massflowmeter voor het voordeel van het doseren van onverdunde kleurstof. Hoe? U hoeft de kleurstof niet met water te mengen om een voldoende hoge flow te creëren.  Niet alleen is onverdunde kleurstof veel geconcentreerder en dus van hogere kwaliteit dan mengsels met water, ook kan worden bespaard op het waterverbruik.

Wilt u meer weten over lage vloeistof flows? Download ons e-book.

Download e-book

Video met uitleg over het Coriolis-massflow meetprincipe

Toepassingen met pompregeling

Andere toepassingen waar u deze vraagstukken met doseervloeistoffen kunt tegenkomen, zijn in productieprocessen, bijvoorbeeld voor persoonlijke verzorgingsproducten, maar ook bij de productie van meststoffen en nog veel meer:

- Dosering van smaakstoffen in de voedingsmiddelenindustrie
- Dosering van farmaceutische middelen in de farmaceutische markt
- Dosering van vloeibare CO2 voor schuimextrusie in de chemische industrie
 

flowmeters en wasmiddel

Wilt u meer informatie over flowmeters of -regelaars?

Wilt u het laatste nieuws ontvangen over trends in flow control? Schrijf u dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Vraag advies Inschrijven nieuwsbrief