Bronkhorst

Top 10 vragen over vloeistofdosering

4 juli, 2023 Peter Derkzen & Gerhard Bauhuis
FAQ's dosing batch process

  1. Wat is het verschil tussen het doseren met een enkele flowmeter of flowmeter gecombineerd met een doseerpomp?
  2. Wat is belangrijk om te weten als ik ga doseren in het lage flowbereik?
  3. Wij hebben een applicatie waarbij het nodig is vloeistof in het proces te doseren. Kunnen jullie dat?
  4. Kan ik jullie flowmeter koppelen aan mijn pomp in een bestaand proces?
  5. Is het mogelijk in mijn proces te schakelen tussen continudosering en batch dosering?
  6. Kunnen jullie ook potjes vullen?
  7. Welke snelheden zijn haalbaar voor mijn vulproces?
  8. Welke hoeveelheden kan ik doseren?
  9. Kan Bronkhorst complete doseeroplossingen leveren?
  10. Wat zijn de voordelen van doseren met behulp van Bronkhorst flowmeters?

Vrijwel dagelijks kom je in aanraking met producten waarbij vloeistofdosering een rol heeft gespeeld in het productieproces; bij het eten van een stuk chocola of een snoepje, als je de was doet of een lekker geurtje op doet. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen.
 
In deze blog delen Peter Derkzen en Gerhard Bauhuis hun expertise over vloeistofdoseersystemen. Binnen de Bronkhorst organisatie zijn zij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van doseeroplossingen voor allerlei processen waar additieven gedoseerd moeten worden. Zij krijgen allerlei vragen over het doseren van additieven. Wij gingen met hen om de tafel zitten om de top 10 vragen over vloeistofdosering te achterhalen.



 

 

Voordat we beginnen; in wat voor soort toepassingen worden doseersystemen gebruikt?

"We zien veel toepassingen in het veld waarbij vloeistofdoseersystemen worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de:

  • voedingsmiddelenindustrie om geur- en smaakstoffen toe te voegen
  • huishoudelijke chemische industrie om kleurstoffen toe te voegen aan wasmiddel
  • parfumindustrie om geurstoffen toe te voegen, en
  • petrochemische industrie voor het doseren van additieven zoals katalysatoren en geurstoffen
Er zijn verschillende mogelijkheden om additieven te doseren; met een flowmeter in combinatie met een doseerpomp of alleen een pomp. Door de jaren heen hebben we de meest gestelde vragen verzameld."

 

 

Additieven doseren met flowmeter en/of pomp

1) Wat is het verschil tussen het doseren met een enkele flowmeter of flowmeter gecombineerd met een doseerpomp?

"Onze flowmeters meten en valideren exact de hoeveelheid vloeistof die gedoseerd wordt. Hierdoor kun je heel nauwkeurig doseren, met als voordelen:

  • besparing van grondstoffen en additieven,
  • betere proceskwaliteit en 
  • traceerbare flowwaarden"

 

Dosing colourants

"Doseerpompen verplaatsen een verwacht volume per tijdseenheid, zonder daadwerkelijk de flow te meten die het proces in gaat.

Als je gaat doseren met een doseerpomp – zonder flowmeter -, dan kan de waarde wel tot 50% afwijken van de gewenste hoeveelheid vloeistof die je wilt doseren. Dit kan komen door o.a. slijtage, luchtinsluiting, druk- en temperatuurschommelingen."

Lees onze application note en kom meer te weten over de flowoplossing die wij boden voor het doseren van vloeibare gassen met een lage flow.

2) Wat is belangrijk om te weten als ik ga doseren in het lage flowbereik?

"Het is belangrijk om je proces goed te ontluchten, een kleine luchtbel kan namelijk al verstoring geven in de regeling of dosering en meetwaarden van je proces. Wij hebben veel ervaring met dit soort processen en kunnen advies geven hoe hiermee om te gaan. Ook hebben we een e-book voor je beschikbaar, wat je gratis kunt downloaden. In dit e-book vind je meer uitleg over hoe om te gaan met een lage flow, gericht op vloeistofflows tot 100 g/h."

Download E-book

Doseren in een bestaand proces

3) Wij hebben een applicatie waarbij het nodig is vloeistof in het proces te doseren. Kunnen jullie dat? 

"Jazeker, Bronkhorst heeft verschillende soorten flowmeters – thermisch, Coriolis en ultrasoon - die gebruikt kunnen worden voor vloeistofdosering. Wij richten ons op het ‘lage’ flowbereik, daar zijn we sterk in. Denk daarbij aan een flowbereik van 0,05 g/h tot 600 kg/h.  Alle flowmeters die wij beschikbaar hebben kunnen, voor zowel regelen als doseren van vloeistoffen, gebruikt worden.
Voor doseertoepassingen wordt heel vaak een Coriolis instrument gekozen, o.a. onze mini CORI-FLOW serie. Deze flowmeters meten massa en beschikken over een hoge nauwkeurigheid.
Indien volumedosering volstaat in het proces, wordt vaak gekozen voor onze ES-FLOW ultrasone vloeistof flowmeter. De thermische instrumenten - uit de u-FLOW serie – vind je vooral terug in toepassingen met een heel laag flowbereik, < 100mg/h."
 
 

Additieven doseren in snoepproductie met ultrasone flowmeter
Additieven doseren in snoepproductie met ultrasone flowmeter

4) Kan ik jullie flowmeter koppelen aan mijn pomp in een bestaand proces?

"Jazeker, dat kan. Door de flowmeter te koppelen aan een doseerpomp, meet je exact wat de pomp doet. De flowinstrumenten kunnen vaak ook gebruikt worden om de pomp te regelen voor nog meer precisie. Dit is een belangrijke meerwaarde die onze flowinstrumenten bieden. Bronkhorst kan hierbij helpen met advies en ingebruikname van het systeem on-site. Informeer hiervoor naar onze mogelijkheden."

Advies nodig?

Continudosering – Batchdosering

5) Is het mogelijk in mijn proces te schakelen tussen continudosering en batch dosering?

"Ja, met behulp van de geïntegreerde PID-regelaar en de batch-controller in onze Coriolis- en ultrasone flowinstrumenten is het mogelijk verschillende soorten doseringen te realiseren. Er is continudosering mogelijk, waarbij de flowregelaar de flow in het proces regelt tot een ingestelde waarde. Zodra het setpoint opnieuw wordt ingesteld, past het systeem zich aan. Ook kun je het uitgangssignaal van een andere flowmeter volgen en zo andere additieven bijregelen, mixen of blenden (in ppm).
Naast continudosering is ook batchdosering mogelijk. Bij batchdosering zorgt de PID-regelaar voor de vultijden. Voor hele korte vultijden, sneller dan een paar seconden, worden open-dicht ventielen gebruikt."


6) Kunnen jullie ook potjes vullen?

"Ja, met behulp van de batch-controller functie in Coriolis- en ultrasone flowmeters gaat dit heel snel en eenvoudig. Je hoeft hiervoor slechts één keer de batch-waarde van de flowmeter in te stellen en daarna kun je voor iedere batch een re-start naar de counter geven. Als je wilt, kan de batch-regelaar zich automatisch aanpassen aan de veranderende omstandigheden."
 

7) Welke snelheden zijn haalbaar voor mijn vulproces?

"Voor doseertoepassingen is het mogelijk snelheden tot 50 msec te halen door gebruik te maken van speciale on-off ventielen. Dit zie je bijvoorbeeld in productielijnen waarbij potjes of flesjes frisdrank snel gevuld moeten worden met een aroma of ander additief op een lopende band."

Lees meer over batch dosering in onze blog: Snelle batch dosering in vullijnen


8) Welke hoeveelheden kan ik doseren?

"Voor een proces met continudosering kan dit vanaf een paar mg/h (met de u-FLOW serie) tot ca. 600 kg/h (met de CORI-FLOW serie). Bij batchdosering is de batch-grootte afhankelijk van de doseertijd en de maximum flow en varieert dit van 50ug tot 166 g in ca. 1 sec tot een veelvoud hiervan als de doseertijden langer zijn."
 

Bronkhorst doseeroplossingen

9) Kan Bronkhorst complete doseeroplossingen leveren?

"Zeker! We hebben meerdere opties voor je beschikbaar;  

10) Wat zijn de voordelen van doseren met behulp van Bronkhorst flowmeters? 

"Door gebruik te maken van onze Coriolis- en ultrasone flowmeters kun je onafhankelijk van de mediumeigenschappen en omgevingscondities doseren en hebben temperatuur- en drukvariaties nauwelijks invloed op het resultaat. Een aantal andere voordelen van onze flowmeters:

Dosing spraying oil in bread production

  • PID-regelaar; onze Coriolis- en ultrasone flowmeters hebben een geïntegreerde PID-regelaar. Hierdoor kun je de regelklep of pomp bijregelen, afhankelijk van de werkelijk gemeten flow. Zo kun je heel nauwkeurig doseren en verspilling van een additief voorkomen.
  • Verbeterde kwaliteitscontrole; je weet exact wat je doseert en dit is in sommige industrieën belangrijk om als bewijslast te hebben. Ook kan het je helpen om de afkeur in producten te verminderen.
  • Geen PLC/PC nodig; flowpieken en back-flow worden meegenomen in de meting, zonder de noodzaak van een PLC/PC-besturing. Hierdoor is een hele compacte oplossing te realiseren."
     

Wil je meer informatie over flowmeters of -regelaars?

Wil je het laatste nieuws ontvangen over trends in flow control? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Vraag advies Inschrijven nieuwsbrief