Bronkhorst

Flowmeters voor het doseren van additieven in de kunststofindustrie

25 December, 2022 Angela Puls
additive dosing with a Coriolis instrument

In ons dagelijks leven gebruiken we kunststoffen en polymeren in veel verschillende vormen. Het wordt gebruikt als wegwerpproduct voor verpakkingen of als duurzaam onderdeel in de auto-industrie, in sportuitrusting en speelgoed.

Kunststoffen worden op maat gemaakt voor de toepassing, afhankelijk van de gewenste eigenschappen. Zo kunnen eigenschappen als hardheid, vormbaarheid (of kneedbaarheid), elasticiteit, treksterkte, temperatuur, straling en hittebestendigheid worden aangepast. Ook kan de chemische en fysische weerstand worden aangepast aan de gewenste functie.

Om de gewenste plastische eigenschappen te verkrijgen, worden tijdens het fabricageproces additieven toegepast. Deze additieven worden aangebracht met behulp van flowmeters of flowmeters in combinatie met een pomp.  
 

Precieze dosering van additieven

Additieven die in de plasticindustrie veel worden gebruikt, zijn antistatische middelen, verfstoffen, vlamvertragers, vulstoffen, smeermiddelen, kleurstoffen, stabilisatiemiddelen en weekmakers. Vaak zijn ze vloeibaar. Bij precieze dosering van de additieven is de productie efficiënt en blijft onnodig afval tot een minimum beperkt.

 mini CORI-FLOW flowmeter gecombineerd met een Tuthill-pomp

Traditionele manier van additieven doseren

Additieven worden vaak op traditionele wijze toegevoegd met behulp van naaldventielen. Het gebruik van naaldventielen is goedkoop, maar er is altijd een risico op storingen door druk- en temperatuurschommelingen die in het proces kunnen optreden. Voor sommige additieven, zoals weekmakers, is een nauwkeurige dosering van de additieven van groot belang omdat deze rechtstreeks door de mens worden opgenomen of zich ophopen in de voedselketen.


Nauwkeurige dosering met Coriolis-flowmeters

Nauwkeurig doseren is mogelijk als u gebruik maakt van de Bronkhorst Coriolis flowmeters. Deze debietmeters hebben een geïntegreerde doseertechniek die zorgt voor een nauwkeurige en reproduceerbare dosering van vloeistoffen. Als u deze 'mini CORI-FLOW' flowmeters combineert met een pomp of een geschikt ventiel, kunnen vloeistoffen continu of als batch worden gedoseerd met een hoge reproduceerbaarheid. Deze systemen kunnen worden geïntegreerd of gebruikt als add-on in reeds bestaande processen en productielijnen.

5 redenen om flowmeters te gebruiken voor additieven dosering

  • ​(Opnieuw) kalibreren tijdens gebruik is niet nodig: de flowmeting en -regeling is vloeistofonafhankelijk
  • Gas en vloeistof kunnen met dezelfde sensor gemeten worden
  • Meting van een ongedefinieerd of variabel mengsel is mogelijk
  • Meerdere parameters
  • De CORI-FILL-technologie beschikt over een geïntegreerde batchcounter-functie en maakt directe aansturing van afsluiters of pompen mogelijk.

Vind uw Coriolis flowmeter

Doseertechnologie geïntegreerd in flowmeters

Wil je meer informatie over flowmeters of -regelaars?

Wil je het laatste nieuws ontvangen over trends in flow control? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Vraag advies Inschrijven nieuwsbrief